OHJAAJA, KÄSIKIRJOITTAJA JA TUOTTAJA

JOONAS BERGHÄLL

Joonas Berghäll on tunnettu koskettavista, toivontäyteisistä elokuvistaan.

Mestariteokseksi luonnehdittu Miesten vuoro on liikuttanut ihmisiä ympäri maailman ja kiertää festivaaleja edelleen, 12 vuotta ensi-iltansa jälkeen.

Berghäll on voittanut lukuisia kansainvälisiä palkintoja jaollut mm. Suomen Oscar-ehdokkaana sekä ehdolla Euroopan elokuvapalkinnonsaajaksi (EFA).

Kaiken kaikkiaan Berghällin elokuvia on esitetty ylikahdellasadalla festivaalilla. Ne ovat voittaneet kolmetoista kansainvälistä ja kotimaista elokuvapalkintoa ja kunniamainintaa.

Yhteensä Berghällin tuottamat elokuvat ovat saaneet kotimaan lehdistössä yli kaksikymmentä viiden tähden arvostelua.

ELOKUVAT

2010

Miesten vuoro

Miehet istuvat saunassa ja puhuvat suoraan sydämestään. Ruosteisten kiukaiden lämmössä suomalaiset miehet puhdistautuvat sekä fyysisesti että henkisesti.

Elokuva matkaa läpi Suomen ja pysähtyy useiden erilaisten saunojen lauteille kuuntelemaan koskettavia elämäntarinoita rakkaudesta, kuolemasta, syntymästä, ystävyydestä; elämästä. Kamera kuvaa kaikessa yksinkertaisuudessaan maisemat, saunat ja miehet lähes maagisina kuvina. Päähenkilöiden läsnäolo sekä tunteiden syvyys ovat lähes sillä rajalla, että pystyykö niitä enää katsomaan.

Elokuva paljastaa miesten sielun poikkeuksellisen läheltä kaikessa alastomuudessaan ja muodostaa runollisen muotokuvan suomalaisesta miehestä.

2015

Äidin toive

Äidin toive on elokuva, joka kokoaa yhteen kymmenen naisen tarinat eri puolilta maailmaa. Yhdistävä tekijä tarinoissa on äitiys: oman äidin läsnäolo tai sen puute on ollut ratkaiseva tekijä jokaisen päähenkilömme kohtalon määrittäjänä. Äitiys on elämänmittainen matka, jonka käänteitä ei voi ennustaa.

Naisten kertomat tarinat muodostavat runollisen, tunteikkaan elokuvan äitiydestä ja rakkaudesta: onnen hetkistä lapsen syntymän jälkeen sekä äidin ylpeydestä voidessaan tarjota lapsilleen koulutuksen vaikeissa olosuhteissa. Elokuva kertoo myös traagisista tapahtumista, syyllisyydestä ja peloista, sekä äidin huolesta. 

Ennen kaikkea elokuva kertoo selviytymisestä: nämä naiset ovat kamppailleet läpi uskomattomien vastoinkäymisten. He antavat toivon paremmasta huomisesta.

2019

Miehiä ja poikia

Miehiä ja poikia on sisarusteos Miesten vuoro -dokumentille, jossa miehet istuvat saunassa ja puhuvat suoraan sydämestään. Miehiä ja poikia kertoo suomalaisista isistä, miehistä ja pojista sekä heidän rakkaudestaan, toiveista ja elämänmenostaan. Elokuva antaa äänen isille ja pojille.  Elokuva paljastaa jälleen suomalaisen miehen sielun poikkeuksellisen läheltä. Berghäll on ollut pitkään miesten puolestapuhuja, antaen äänen heille asioista joista ei juurikaan keskustella.

Berghäll palaa rakkauden ja hyvinvoinnin teemoihin suomalaisen miehen näkökulmasta. Suomalaisen miesten ja poikien emotionaalinen yksinäisyys ja aitous tulevat konkreettisesti esiin. Miehet ovat edelleen pitkälti hierarkisen ja maskuliinisen yhteisönsä vankeja. Kuitenkin rakkaus ja empatia sykkii heissä vaikka se usein jääkin sanomatta ja osoittamatta. Tässä dokumentissa Berghäll saa heidät puhumaan ja avaamaan sydämensä.

Elokuvassa seurataan eri ikäisiä miehiä ympäri Suomea; Porissa, Kemissä, Helsingissä ja Kouvolassa. Berghäll kääntää elokuvassa kameran myös itseensä ja kertoo oman elämänsä kolhuista ja onnesta. Sekä toivosta.

2022

Punkkisota

Joonas Berghäll tuo valkokankaalle visuaalisesti vaikuttavan ja koskettavan elokuvan Punkkisota, joka kertoo globaalista punkkitautiepidemiasta. 

Joonas sairastaa vakavaa kroonista borrelioosia ja matkustaa elokuvassa ympäri maailmaa tapaamaan kohtalotovereitaan, jotka painivat sairauden parissa. Hän tapaa alan johtavia asiantuntijoita, kuulee pysäyttäviä tarinoita, selvittää parannuskeinoja ja etsii vastausta siihen miksi miljoonat ihmiset joutuvat kärsimään sairaudesta saamatta riittävää apua?

Lopputuloksena on tarina terveydenhuollon ongelmista, ihmisoikeuksista ja taistelusta sairautta vastaan.